U hebt het misschien al gelezen op onze website, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: als u kiest voor de uitvaartzorg van Authena, bent u niet automatisch gebonden aan gebruik van een rouwkamer in het afscheidshuis voor de opbaringsperiode. Wij verzorgen ook thuisopbaringen. En kunnen voor u een opbaring regelen in een ander uitvaartcentrum dan het onze.
Hoe kunt u opbaren?
- Op bed
- In een uitvaartkist
- Op een opbaarplank, ook wel opbaarbed genoemd
Als er een bed gelijkvloers in huis aanwezig is, kan dit worden gebruikt voor een bedopbaring.
Een andere manier is het inzetten van een opbaarplank. Deze wordt geplaatst op schraagjes, voorzien van een rok om de plank heen zodat de schraagjes niet zichtbaar zijn. Dit kan zowel thuis zijn als in een opbaarkamer bij ons. De opbaarplank kan tijdelijk worden gebruikt voor de periode van opbaring, waarna een kistlegging volgt vóór de uitvaart plaatsvindt.
Ook kan de overledene - na de laatste verzorging - meteen in een uitvaartkist gelegd worden.
Bij gebruik van een opbaarplank
De overledene wordt op de opbaarplank gelegd in een doek van ca. 2 bij 3 meter. Deze doek, meestal wade genoemd, kan tot aan de uitvaart zover open - of dicht - gevouwen worden als u wilt. Bij vertrek vanuit huis/rouwkamer voor de uitvaart moet de wade volledig dichtgevouwen zijn. Iedere doek van de juiste afmeting kan als wade gebruikt worden, als u bijvoorbeeld zelf een mooie lap stof heeft.
De wades die u kunt kopen, ook bij ons, zijn van katoen gemaakt.
Een opbaarplank kan zowel bij een begrafenis als een crematie ingezet worden als alternatief voor een uitvaartkist.
In de periode van opbaring wordt meestal een koelplaat gebruikt. Een lichte balseming (thanatopraxie) kan een alternatief voor koelen zijn. Wij kunnen deze mogelijkheid met u bespreken.